menu Heating. Cooling. Caring.

Referentie: Brede Maatschappelijke Voorziening in Mariënvelde

Duurzame Maatschappelijke Voorziening in Mariënvelde

In Mariënvelde (Achterhoek) wordt door vele vrijwilligers gebouwd aan een duurzaam Brede Maatschappelijk Voorzieningscomplex (BMV). Het gebouw wordt voorzien van een duurzaam en gezond binnenklimaat met producten van Fujitsu en Orcon. Zij hebben ondersteuning geboden met het selecteren van het juiste verwarming- en ventilatiesysteem. Tevens hebben ze de engineering met betrekking tot het leidingverloop en roosterselectie van de ventilatie verzorgd.

Balansventilatie voor gezonde en verse lucht

Om het gebouw te voorzien van een duurzaam en gezond binnenklimaat is een balansventilatiesysteem van Orcon toegepast. De ventilatie van het gebouw wordt geregeld door een centraal WTU toestel. De WTU is een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Het balansventilatiesysteem zorgt voor een automatische aan- en afzuiging van lucht, hierdoor is het gebouw altijd voorzien van gezonde, verse lucht. Het ventilatiesysteem is compact en bespaart veel ruimte dankzij de 4 bovenaansluitingen. Het systeem wordt geregeld met VAV kleppen per ruimte. Deze worden aangestuurd door CO2 sensoren. Hiermee wordt voorkomen dat er onnodig energie wordt verspilt.

Duurzame verwarming met een lucht/water warmtepomp

De verwarming van het gebouw wordt geregeld door een drietal Fujitsu Waterstages van Thercon. Deze energiezuinige lucht/water warmtepompen draaien in een bivalente opstelling samen met gasketels. De gasketels zorgen overigens ook voor het sanitaire tapwater van het gebouw. Het duurzame verwarming- en ventilatiesysteem is door Rouwhorst Techniek geïnstalleerd. Om de installaties te laten werken wordt er gebruik gemaakt van de energie uit de pv-panelen op het dak van het gebouw.

Over BMV Mariënvelde

De BMV bevordert betrokkenheid in de samenleving. Door het gebouw ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plek in de maatschappij. Een BMV is noodzakelijk om de sociale samenhang, maatschappelijke en sociale participatie te kunnen waarborgen. Er is geen voorziening met hetzelfde draagvlak. Oud, jong, licht verstandelijk beperkt, lichamelijk beperkt, zorg, welzijn, vrijwilligers en professionals bij elkaar maakt het tot iets unieks.