menu Heating. Cooling. Caring.

Ventilatie met warmteterugwinning

Koken en douchen veroorzaakt in huis damp en vocht. In zo’n klimaat kunnen bacteriën, virussen en schimmels zich makkelijk ontwikkelen. Met alle gevolgen van dien voor uw gezondheid. Maar ook te droge lucht is niet goed, want daar kunt u slijmvliesklachten van krijgen. En een tekort aan zuurstof kan leiden tot oogirritatie, hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs astma. De oplossing zit ‘m in goede ventilatie.

Bij het renoveren van woningen is het van groot belang dat er niet alleen wordt gekeken naar de energieprestatie van het huis, maar ook op een gezond binnenklimaat en het comfort van de bewoners. Een groot deel van de woningen in Nederland heeft echter een slecht binnenklimaat en dat kan leiden tot allergieën, gezondheidsproblemen en een verminderd concentratievermogen. 

Bestaande woningen zijn qua ventilatie meestal redelijk goed in evenwicht. De natuurlijke systemen werken gebrekkig, maar door allerlei kieren en naden in de isolatieschil ontstaat er een luchtventilatie die als tocht wordt ervaren. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de woning op peil blijft en er voldoende verse lucht wordt toegevoerd. Maar dit is natuurlijk allesbehalve energie-efficënt en comfortabel. Immers, als bij de renovatie de isolatieschil wordt dicht gemaakt zonder de juiste ventilatievoorzieningen te treffen en aandacht te besteden aan de koudebruggen, dan krijg je onvermijdelijk vochtproblemen, meestal met schimmelvorming als gevolg.

M.a.w. een goede isolatie vraagt om een goede ventilatie voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. In samenwerking met ons zusterbedrijf Orcon kunnen wij u een oplossing op maat bieden. Van mechanische luchtafzuiging tot balansventilatie met warmteterugwinning en vraaggestuurde ventilatie met CO2-sensoren.

Hier vindt u meer informatie over de energiebesparende ventilatiesystemen van Orcon.